KONTORSSTOLAR
VÄLJ RÄTT KONTORSSTOL – FÖR BÄTTRE ERGONOMI OCH ENERGI UNDER ARBETSDAGEN. VILKEN STOL PASSAR DIG?
Med ett höj- och sänkbart skrivbord ges möjlighet till varierad arbetsställning och bättre ergonomi. Men det bör alltid kompletteras med en anpassad skrivbordsstol. Risken är annars att fördelen med det flexibla skrivbordet ”försvinner” med dålig sittställning.
Så väljer du rätT
1. Höjden
Alla moderna kontorsstolar kan enkelt höjas och sänkas. Däremot varierar de i höjd. Ett klassiskt fel är att utgå från att personalen kommer stå när det höj- och sänkbara skrivbordet är på högsta nivån. Men många upplever det bekvämt att även sitta vid ett högt skrivbord och på detta sätt inte ha fötterna på golvet. Kan skrivbordet höjas högt – ska även stolen kunna göra det.
2. Allmänna Inställningar
Det som främst bör kontrolleras är vilka inställningar som går att göra. Önskar personalen sitta lätt framåtlutat när de jobbar? Finns behov av att kunna luta tillbaka ryggstödet och låsa stolen i halvliggande läge? Här finns inget generellt svar men genom att testa olika kontorsstolar kan det blir lättare att få en känsla för vilka inställningsmöjligheter som önskas.
3. Armstöden
Armstöd är självklart – men är de justerbara? Går de att ta bort som så önskas? Att ha stöd för underarmarna är fördelaktigt men med exempelvis underarmsstöd på skrivbordet kan armstöden på skrivbordsstolen bli överflödiga.
4. Sittytan
För de flesta passar en kontorsstol med standardmått. Men det kan finnas behov av extra bred eller extra smal sittyta.
Exempel på funktioner
Freefloat
Freefloat innebär att sittdelen sam ryggdelen kan sättas in helt separata. På detta sätt kan stolen helt anpassas efter behov. Det finns därmed ingen automatisk koppling mellan dessa delar. Hitta den vinkel som passar för sittdelen och komplettera sedan med att låsa ryggdelen på ett önskat sätt.
Gungning
I detta fall sitter stolens sittdyna ihop med ryggstödet. När personen gungar lätt framåt eller bakåt kommer sittdynan att följa med.
Synkronisering eller multisynkronisering
Synkron innebär att vinkeln på sittdynan och ryggen ändras synkroniserat exempelvis 1:2. Med multi menas att denna rörelse fortfarande finns men även möjligheten att koppla isär synkroniseringen.
ALTERNATIVA KONTORSSTOLAR
De flesta önskar att få jobba vid ett höj- och sänkbart skrivbord och med en klassisk ergonomisk skrivbordsstol. Men behoven är olika från person till person. Vissa har större behov att få röra på sig, andra behöver unika sittställningar. Detta har gjort att allt fler alternativ vuxit fram på marknaden.
Två kontorsstolar utan ryggstöd är exempelvis balanspallarna och sadelstolarna. De hjälper personen att sitta med rak rygg – istället för att sjunka ner i stolen. Det kan vara lite jobbigt i början att lära sig rätt vinkel och teknik men långsiktigt kan dessa stolar göra stor skillnad.
Ett annat alternativ är skrivbordscykeln och gångbandet som kan monteras vid skrivbordet och därmed främjar rörelse även under arbetsdagen.
Välj rätt utifrån tidsmängd
Oavsett vilket arbete som ska utföras bör en ergonomisk kontorsstol användas. Däremot skiljer det självklart på i hur lång tid som personen ska sitta i stolen. Är det någon timme ibland hemma vid datorn – eller 16 timmars pass på en övervakningscentral. Förväntas personen jobba aktivt eller under kortare perioder under denna tid?
För ett kontor där arbete utförs ca 8 timmar per dag är det absolut lönsamt att satsa på en riktigt ergonomisk stol. Det handlar inte bara om ergonomi utan även om effektivitet. Hur en person sitter och arbetar påverkar långsiktigt dess resultat. Detta inte minst under eftermiddagarna då energinivån börjar gå ner.
För ännu längre pass skapas större behov av bekvämlighet. Stolen ska både kunna användas vid arbete och för kortare stunder av avslappning. Det kan exempelvis gälla för personer som jobbar natt och jour. De behöver vara vakna och beredda att gå på jobb – men arbetar inte konstant sittandes från stolen.